Meekrap
Meekrap, ook wel bekend als mee of mede, is een plant met prachtige gele bloemen die tot wel 60-90 cm hoog kan worden. Deze plant gedijt nergens zo goed als in Zeeland en is, net als vlas, een zeer nuttige plant. De wortels van de meekrap geven een krachtig rood pigment af dat gebruikt werd voor textiel en verf en waar veel vraag naar was vanuit heel Europa. Daarnaast wordt aan meekrap ook een medicinale werking toegeschreven tegen reuma.
Op Schouwen-Duiveland was de teelt van meekrap, naast vlas, van groot belang. In 1870 stonden er op dit eiland al 31 meestoven waar de wortels van de meekrapplant werden gedroogd en verwerkt. Veel dorpen op Schouwen-Duiveland hebben een Stoofweg die herinnert aan deze periode. De verwerking van meekrap is echter langdurig. Het duurt drie jaar voordat de wortels kunnen worden geoogst. Toen synthetische kleurstoffen eind 19e eeuw opkwamen, verdween meekrap als belangrijk handelsgewas voor Zeeland.
Tegenwoordig wordt meekrap herontdekt, vooral door schilders. Er zijn kleinschalige projecten waar meekrap weer wordt verbouwd.