Het Zeeuws trekpaard is een koudbloedpaardenras dat zijn oorsprong vindt in de Nederlandse paardenfokkerij aan het einde van de 19e eeuw. Het ras wordt voornamelijk in Zeeland gefokt en staat in het hele land bekend als Nederlands trekpaard.

Deze paarden werden ooit gebruikt voor allerlei taken op het land, zoals het voorbereiden van de grond voor het zaaien, het oogsten van gewassen en het trekken van zware wagens vol met hooi, graan en vlas. Na de Tweede Wereldoorlog werd het gebruik van trekpaarden minder populair vanwege de komst van tractoren in de landbouw.

In Zeeland bleef het trekpaard echter in ere vanwege zijn associatie met twee belangrijke Zeeuwse tradities: het ringrijden en de Straô. Het ringrijden is een speerwedstrijd waarbij de ruiter of koetsier een speer door een kleine ring steekt. De Straô is een jaarlijkse viering waarbij de versierde paarden voor het eerst na de winter het strand op en in de zee worden gereden om hun hoeven te wassen.

Museumboerderij Goemanszorg heeft informatie over de geschiedenis van het trekpaard en zijn rol in de landbouw door de eeuwen heen.