Ontdek de geschiedenis van Schouwen-Duiveland in en rond de monumentale boerderij in Dreischor.

HET TREKPAARD
Ontdek 1

Het Nederlands trekpaard, ook wel bekend als het Zeeuws trekpaard, is een koudbloedras dat zijn oorsprong vindt in de Nederlandse paardenfokkerij vanaf het einde van de 19e eeuw. Deze paarden werden vroeger gebruikt voor verschillende werkzaamheden op het land waaronder het klaarmaken van de grond voor zaaien, het oogsten van gewassen en het trekken van zware wagens met hooi, graan en vlas.

Na de Tweede Wereldoorlog nam het gebruik van deze trekpaarden af, voornamelijk door de introductie van tractoren in de landbouw. Toch bleef het Nederlands trekpaard behouden in Zeeland vanwege de sterke band met twee lokale tradities: ringrijden en Straô. Ringrijden is een steekspel waarbij een ruiter of menner een lans door een kleine ring moet steken. Straô is een jaarlijks terugkerende gebeurtenis waarbij versierde paarden voor het eerst na de winter het strand op en een stukje de zee in rennen. Hierdoor worden de hoeven gespoeld. Beide tradities zijn uitgegroeid tot ware dorpsfeesten en een trekpleister voor zowel de lokale bevolking als toeristen.

MEEKRAP

Meekrap is een plant met gele bloemen die het beste groeit in Zeeland. Het is net als vlas een nuttige plant omdat de wortels een sterk rood pigment afgeven dat werd gebruikt voor textiel en verf en waar vraag naar was in heel Europa. Bovendien wordt meekrap ook toegeschreven aan een medicinale werking tegen reuma.

Op Schouwen-Duiveland was meekrapteelt naast vlasteelt belangrijk. In 1870 stonden er alleen op dit eiland al 31 meestoven waar de wortels van de meekrapplant werden gedroogd en verwerkt. Veel dorpen op Schouwen-Duiveland hebben een Stoofweg waarvan de naam herinnert aan wat er ooit stond. De verwerking van meekrap duurt lang: maar liefst drie jaar voordat de wortels kunnen worden geoogst. Toen synthetische kleurstoffen in de late 19e eeuw opkwamen, verdween de meekrap als belangrijk handelsgewas voor Zeeland.

Tegenwoordig wordt meekrap herontdekt, vooral door schilders. Er zijn kleinschalige projecten waar het opnieuw wordt verbouwd.

 

Ontdek 1
VLASTEELT
Ontdek 1

Het dorp Dreischor staat bekend als een typisch 'vlasdorp' vanwege de zwarte gepotdekselde schuren waarin het gewas tot eind jaren 50 van de vorige eeuw werd verwerkt.

Vlas is een prachtig en nuttig gewas met wit- of lilakleurige bloemen die zaadbolletjes vormen. Van dit zaad wordt lijnolie gemaakt en de vezels van de vlasstengels worden gebruikt voor onder andere de productie van linnen. Vlas is een duurzaam gewas dat veel minder water en energie nodig heeft dan andere gewassen en naast het gebruik in de textielindustrie wordt het ook toegepast als kunststofversterker en zelfs in de cosmetica-industrie. De gebruiksmogelijkheden van vlas zijn door de eeuwen heen talrijk gebleken.

Hoewel vlas grotendeels uit het Nederlandse beeld is verdwenen, blijft het een interessant gewas. De bewerking ervan is echter intensief en daardoor relatief duur. Het museum in Dreischor geeft een goed beeld van alle stappen in het bewerkingsproces, van het plukken tot het hekelen.

Bij ons museum geven we regelmatig demonstraties van de bewerking van het vlas. Houd onze website en Facebookpagina in de gaten voor de data waarop we het vlas bewerken en voor andere activiteiten.

 

 

Geen landbouw zonder toekomst, geen toekomst zonder landbouw!

ontdek museum goemanszorg in het zeeuwse dreischor

Vijf hele goede redenen om Museumboerderij Goemanszorg te bezoeken:

1

2

3

4

5

NIEUWS

open monumentendag

Zaterdag 14 september is er weer een open monumentendag . U krijgt 50 % korting op de entree.

kleine expositie van Theo Voorzaat in Goemanszorg

Vanaf 17 september zijn diverse schilderijen van Theo Voorzaat in ons museum te zien. Voorzaat is een zeer getalenteerd kunstenaar. Onderwerp van zijn schilderijen zijn vervallen gebouwen uit het heden, maar in een toekomstig ogende wereld. Vaak zie je hierin vreemde elementen als grote stenen bollen terug. Hij speelt op een bijzondere manier met licht en schildert met grote precisie. Deze bijzondere mini-expositie mag je niet missen! En… in de filmzaal draait een presentatie van ruim 100 van zijn bijzondere werken.

de nieuwe kloetschuit

De kloetschuit is prachtig geworden! Enthousiaste vrijwilligers werken nu aan het steigertje.

Er is een bijenvolk gekomen
Jawel! Er is een geschikt volkje gevonden voor onze bijenkast in het museum.
Op donderdag 16 juni hebben leden van de imkersvereniging de bijen naar hun nieuwe onderkomen gebracht. De bijen kunt U dus van heel dichtbij bewonderen.